Gebelik öncesi planlama süreci nasıl olmalı?
Gebelik planlamaya başlamadan 3 ay öncesinde ayrıntılı bir kan tahlili yapılarak eksik olabilen demir ve vitaminlerin tamamlanmasının yanı sıra kızamıkçık ve hepatit aşılarına gerek var mı guatr ile ilgili bozukluk var mı diye araştırılıp gereken tedaviler başlanmalıdır.
Eğer genetik geçişli ailesel bir hastalık mevcutsa buna yönelik genetik danışma alınmalıdır.
Gebe kalmadan en az 1 ay önce – ideali 3 aydır folik asid takviyesi başlanmalıdır. Folik asid, bebekte görülen spina bifida anomalisine karşı koruyuculuğu kanıtlanmış bir vitamindir.
Ayrıca gebelik hazırlık döneminde çevresel toksinlerden uzak durma ve mümkün olduğunca organik beslenme , makyaj malzemelerinin, deterjanların temiz olduğu bir yaşam tarzına geçmek de önemlidir.
Gebelik takibinde neler yapıyoruz?
Başlangıçta ayrıntılı bir kan tahlili ile birlikte kan uyuşmazlığı, kanda bebeğe zararlı mikropların varlığı gibi durumları tekrar tarıyoruz.
Bebeğin iyilik halinin anlaşılabilmesi için düzenli ultrason muayeneleri yapmaktayız. Bunlardan en önemlileri 6 hafta civarı kalp atımlarının görülmesi, 11-14 haftada ense deri kalınlığı ve pek çok parametrenin bakıldığı ultrason ve 20-23 . haftada yapılan ayrıntılı ultrasondur. Daha sonraki aylarda bebeğin gelişimi ayda bir, sona doğru da daha sık olacak şekilde takip edilir.
İkili test , nipt testi, üçlü test hastanın durumuna ve isteğine göre yapılabilen testlerdir. Bu testler bebekte down sendromu gibi genetik bir anomali varlığı konusunda bize bilgi verir. Belli haftalarda kan sayımı ve diğer gerekli testler yapılır.
Şeker yükleme testi ise 24-28 hafta arasında yapılan önerdiğim bir testtir.
Doğumun yöntemini nasıl seçiyoruz?
“Bir kadının hangi yolla doğurması gerekir?” çok zor ve yanlış bir soru. Her doğumun kendi hikayesi vardır. Gebenin hangi yoldan doğum yapacağı tüm koşullar gözetilerek doktoru ile birlikte alacağı bir karardır. Tabi ki vaginal doğum önce tercih edilen yöntem olmalıdır ancak zor bir doğum sonrası keşkeler de olmamalıdır.